Co warto wiedzieć o zielonej herbacie cz1.

Zielona herbata głównie produkowana jest z liści Camellia sinensis. Herbaty zielone pochodzą prawie wyłącznie z Japonii, Chin i Tajwanu. Jest reklamowana jako najbardziej naturalna ze wszystkich herbat. Robi furorę wśród miłośników zdrowego odżywiania oraz medycyny naturalnej.
Liczne zdrowotne korzyści płynące z zielonej herbaty są powodem dla którego często dodaje się ją do innych napoi, kosmetyków i suplementów diety.


Produkcja.

W procesie produkcji zielonej herbaty pomija się kilka kroków które są obecne przy produkcji herbaty czarnej lub oolong. Liście za zwyczaj są suszone ale nie rolowane. Dzięki suszeniu większość wilgoci odparowuje. Następnie aby powstrzymać utlenienie liście są podgrzewane (poddawane działaniu pary wodnej lub podgrzewane na patelni), dzięki czemu zachowują zielony kolor.


Typowe parzenie zielonej herbaty.

Temperatura: 70-80 st. C
Czas: 2-3 minut


Rodzaje zielonych herbat.

Obecnie jest wiele odmian zielonej herbaty, które różnią się między sobą warunkami uprawy, okresem zbioru, przetwarzaniem oraz metodami produkcji. Poniżej opisane zostały najpopularniejsze rodzaje zielonej herbaty.


Gunpowder

Jedna z najpopularniejszych zielonych herbat pochodzących z Chin. Charakterystyczną cechą tej herbaty jest to że w procesie produkcji jest zwijana w kuleczki i suszona, dzięki temu zabiegowi herbata ta przypomina proch strzelniczy stąd nazwa "gunpowder". Podczas zaparzania "kuleczki" mają tendencję do otwierania się.


Matcha

Oto kwintesencja Japońskich zielonych herbat. Wykonana jest z umiejętnie hodowanych liści herbacianych uprawianych w cieniu i skrupulatnie mielone na drobny proszek. Matcha jest znana z dużego stężenia przeciwutleniaczy w porównaniu do tradycyjnych liściastych zielonych herbat. Pomimo tego iż obecnie najwięcej tej herbaty produkuje się w Chinach, Matcha stała się popularna w Chinach za panowania dynastii Song.
Dzięki swoim zdrowotnym właściwością matcha używana jest nie tylko jako napój do picia, jest również dodawana do ciastek, kremów, lodów oraz zielonych koktajli.


Sencha

Najpopularniejsza japońska zielona herbata. Większość ludzi ocenia jej smak jako trawiasty. Znana jest również ze swoich zdrowotnych właściwości na organizm człowieka. Zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi , dzięki czemu polecana jest po posiłku. Napar z Sencha posiada również silne właściwości przeciw utleniające co sprawia iż są naturalnym środkiem antynowotworowym. Dodatkowo zawartość polifenoli wysusza wolne rodniki powodujące zmarszczki.


Hojicha

Japońska herbata przygotowywana poprzez prażenie innych rodzai zielonych herbat takich jak Sencha, Kukicha. Hojicha oferuje unikalny dymny smak i aromat. Proces produkcyjny obejmuje palenie liści herbacianych w temperaturze ok 200 stopni Celsiusza, oraz natychmiastowe chłodzenie. Proces palenia sprawia, że Hojicha pozbawiona jest kofieny, więc jest idealna również dla dzieci jak i osób starszych.

Genmaicha

Popularna japońska zielona herbata. Jest połączeniem Bancha i prażonego ryżu, dzięki czemu zyskuje wyjątkowy aromat i smak.


Bancha

Zielona herbata popularna w Japonii. Jest polecana dzięki swoim zdrowotnym właściwością. Herbata posiada duże, prawie płaskie listki z ostatnich, jesiennych zbiorów w trakcie formowania i przycinania krzewów. Japończycy często piją ją do na co dzień do posiłków.


Chun Mee

Zielona herbata z Kraju Środka, zwana również „Drogocenne Brwi” (Preciuos eyebrow tea). Cechą charakterystyczną jest łukowaty kształt listków, przypominających właśnie brwi. Liście zwijane są ręcznie z wielką precyzją i pietyzmem, co sprawia iż jest bardzo ceniona wśród smakoszy. Tak zwinięte liście dają napar o głębokim smaku i aromacie oraz żółtym kolorze.