Najczęściej kupowane

Nowe produkty

Information

Dlaczego warto pić herbatę ?

Herbata to zaraz po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie. Jej historia sięga ok 5000 lat i w tym czasie narosły wokół niej skomplikowane ceremoniały. Pomimo tak bogatej historii w Polsce najczęściej spożywamy herbatę czarną. Warto jest jednak zapoznać się z innymi jej rodzajami, gdyż odwdzięczą się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi.


Herbata Zielona

Tradycyjnie uprawiana w Chinach i Japonii. Jest jedną z najpopularniejszych odmian. Jest to herbata niefermentowana, liście są podgrzewane, dzięki czemu zatrzymujemy proces oksydacji. Ta metoda sprawia, iż zielona herbata posiada wiele przeciwutleniaczy, które słyną ze swoich zdrowotnych właściwości.

  • Zwiększa funkcje mózgu.
  • Wspiera utratę wagi.
  • Zwalcza stany zapalne.
  • Obniża ryzyko udaru.
  • Reguluje poziom cholesterolu.


Herbata Czarna

Najczęściej spożywana herbata w Polsce. Posiada całkowicie sfermentowane liście, co przekłada się na bardziej wyrazisty, mocniejszy smak, a duża zawartość kofeiny, czyni z niej idealną alternatywę dla porannej kawy. Badania wykazały, że czarna herbata może chronić płuca przed uszkodzeniem spowodowanym narażeniem na dym papierosowy oraz obniżać poziom złego cholesterolu.

  • Zawiera dużą ilość kofeiny.
  • Polecane dla osób z cukrzycą.
  • Obniża poziom złego cholesterolu.


Herbata Biała

Delikatnie fermentowana, jest najmniej przetworzona wśród wszystkich herbat. Jest  ceniona przez miłośników ze względu na swój delikatny, łagodny smak. Idealny wybór dla konesera.

  • Zawiera polifenole, które spowalniają proces starzenia.
  • Ma silne działania antymutagenne oraz antyoksydacyjne.
  • Zawiera dużo witaminy C.


Herbata turkusowa (oolong)

Herbata półfermentowana, co daje smak pomiędzy zielonymi, a czarnymi herbatami. Charakteryzuje się niską zawartością kofeiny. Bardzo popularna w Chinach i  Tajwanie.

  • Obniża poziom złego cholesterolu.
  • Reguluje poziom cukru we krwi.
  • Niska zawartość kofeiny.


Herbaty Czerwone Pu-Erh

Charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi oraz czarny kolor naparu to cechy charakterystyczne dla tej herbaty. Swoje wyjątkowe działanie zawdzięcza procesowi wieloletniego leżakowania. i Pu Erh jest uznana zgodnie z wiedzą zielarską popartą badaniami naukowymi jako naturalne lekarstwo skuteczne w usuwaniu toksyn z organizmu, wolnych rodników oraz złego cholesterolu z naczyń krwionośnych. .

  • Pobudza metabolizm tłuszczowy.
  • Skutecznie spala tkankę tłuszczową.
  • Oczyszcza organizm.
  • Zwalcza zły cholesterol.
  • Naturalny środek na kaca.
  • Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
  • Reguluję pracę przewodu pokarmowego.


Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki po herbatę naprawdę warto sięgać. Dodatkowo wybór jest ogromny, więc można zaryzykować stwierdzenie, że każdy znajdzie coś dla siebie.