Jak wykonać Curado

Kupując naczynko do picia Yerba mate wykonane z tykwy lub drewna, musimy je odpowiednio przygotować, czyli wykonać tzw. curado


Curado z tykwy (Calabazy)

  • wsypujemy susz 3/4 objętości naczynia i zalewamy gorącą wodą (temp ok 70 -80 st. C)
  • odkładamy w bezpieczne miejsce na dobę (warto sprawdzić czy tykwa nie jest pęknięta)
  • wyrzucamy fusy oraz usuwamy ostrożnie i delikatnie pozostałości miąższu
  • starannie płuczemy naczynie

W przypadku Calabazy procedurę powtarzamy (zgodnie z osobistymi preferencjami można proces można powtarzać nawet do 4 razy).


Naczynko drewniane Palo Santo

  • płuczemy naczynko wodą
  • ostawiamy do całkowitego wyschnięcia
  • wnętrze naczynka smarujemy tłuszczem (masło lub oliwa)
  • odstawiamy naczynko na 2 doby
  • starannie wypłukujemy naczynko gorącą wodą.

Naczynko z  Algarrobo lub drewna cytrynowego


Naczynia te nie wymagają specjalnego przygotowania. Wystarczy umyć je starannie przed pierwszym użyciem.